Opasne kemikalije u okolišu
2009. 06. 17.
Čak 93 posto europskog stanovništva drži da stotine kemikalija koje se mogu nabaviti na tržištu imaju utjecaja na naše zdravlje. U organizmu pojedinca lako se može naći i do 300 umjetnih kemikalija, od kojih neke izazivaju teške i neizlječive bolesti.

 

Najveću štetu kemikalije izazivaju u organizmima bebi i djece, te svih organizama u razvoju. Radna grupa za čistoću zraka započela je kampanju sa ciljem da informira i pomogne ljudima u donošenju odluka. Učesnik programa KEOP, koji je i pobijedio sa kampanjom pod naslovom „Svijet pod kemikalijama – kampanja za poticaj korištenja obnovljivih kemikalija“ za cilj je odredio da promovira ideju da stanovništvo treba koristiti manje kemikalija, pogotovo opasnih kemikalija, kako bi se izbjeglo da na police samoposluga dopijevaju zagađeni proizvodi.
 
U okviru novog plana razvoja Mađarske, Europska Unija i Regionalni Razvojni Fond financirali su sa 20.889.931.- HUF ovaj projekt, a uz pomoć tog novca izdali smo informacijsku publikaciju čiji je cilj bilo izvještavanje civilnih udruga o ovom problemu, a održavali smo i seminare, mjerili razinu kemikalija u raznim prehrambenim proizvodima, te o svim rezultatima izvijestili građane, vladu, proizvođače te tržišne učesnike.
 
Cilj je da među djecom i odraslima pada količina prisutnih kemikalija i svih rizika koji su povezani s njima. U svrsi bolje informiranog konzumiranja ovakvih proizvode postoji potreba za strožim propisima te za pružanja više informacije potrošačima. Europska unija sindikata drži da su za čak trećinu oboljenja na radnom mjestu odgovorne upravo kemikalije.
 
Opasne kemikalije mogu se naći u bezbroj proizvoda svakodnevne uporabe: u kozmetičkim preparatima, sredstvima za čišćenje, u namještaju, tehničkoj robi, tepisima, madracima, kabelima, tekstilu, lampama, loncima i drugoj kuhinjskoj opremi, te u hrani, odjeći, uredskoj opremi, na igračkama. Većina ovih proizvoda ne navodi koje štetne kemikalije sadrže.

Naša je namjera da u sljedećoj godini izdamo više publikacija sa ciljem informiranja stanovništva, vlade te civilnih udruga o ovom problemu. Također namjeravamo održavati informacijske seminare i mjerenja prisutnosti kemikalije u raznim proizvodima te općeg zagađenja izazvanog kemikalijama, i o tome izvijestiti štampu, stanovništvo, vladu, proizvođače i trgovce.

Nakon prošlogodišnje zabrane korištenja bočica za dojenčad koje su sadržale kemikaliju bisfenol A u Kanadi, i u SAD-u su ove godine uveli istu zabranu. Pokusi na sveučilištu u Cincinnatiju pokazali su da ako se koristi vruća tekućina u ovim bočicama ona izaziva 55 puta brže oslobađanje BpA iz materijala iz kojeg je bočica izrađena, što pak ima negativan utjecaj na razvoj beba. U krvi dojenčadi pronađeno je i do deset puta veća razina BpA koncentracije negoli kod odraslih (izravna posljedica korištenja bočica koje sadrže BpA). U proteklih nekoliko godina više od 130 testiranja pokazalo je da pored utjecaja na hormone BpA povećava i rizik nastajanja raka, a pridonosi i prekomjernom debljanju. Nakon zabrane u Americi većina zapadno-europskih zemalja također je uvela zabranu, no u Mađarskoj je nažalost i danas najviše bočica za dojenčad izrađeno iz polikarbonata u kojem se nalazi i BpA. Radna grupa za čistoću zraka moli sve mađarske zastupnike u Europskom Parlamentu te članove vlade da podrže inicijativu da EU zabrani korištenje bočica koje sadrže BpA.

Prilog: bisfenol A
 
Najnoviji rezultati testiranja bisfenola A
 
Izvještaj kojeg je u svibnju 2009. godine objavilo sveučilište Harvard navodi da je količina bisfenola A u mokraći djece porasla za dvije trećine nakon samo jednog tjedna u kojem su koristila bočice za dojenčad koji sadrže bisfenol A, i to za hladne tekućine.
(http://www.ehponline.org/docs/2009/0900604/abstract.html)
U proljeće 2009. godine izmjereno je da u krvi američke djece ima 10 puta više BpA negoli u krvi odraslih.
(http://www.ehponline.org/docs/2008/0800265/abstract.html)
Istraživanja na sveučilištu u Cincinnatiju pokazuju da prilikom korištenja vruće tekućine u bočicama bisfenol A ispušten je iz materijala bočice 55 puta brže. Ova količina je štetna po razvoj dojenčadi.
(http://www.FoodProductionDaily.com/news/ng.asp?n=82930&m=1FPD131&c=vdpfsxdhpygomrz)
U proteklih nekoliko godina više od 130 istraživanja dokazalo je da pored utjecaja na hormone BpA također povećava rizik raka, doprinosi pretjeranom debljanju, izaziva otpornost na inzulin, te pridonosi broju prijevremenih poroda. Pokusi na sisavcima pokazali su da se mozak životinja zagađenih sa BpA-om nije normalno razvijao.
 (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/03/05/AR2009030503285.html?hpid=sec-health)
 
bočice za dojenčad i bisfenol A:
 
Polikarbonat
 
Polikarbonat se izrađuje putem reakcije bisfenola A i fosgena.
Američki popis bočica za dojenčad koja sadrže BpA:
• http://www.polliwogged.com/detail/full-list-of-bpa-containing-bottles-that-should-be-disappearing-soon/
Francuski popis bočica za dojenčad koje ne sadrže BpA:
• ADIRI,BORN-FREE, DODIE Initiation et Evolution, EVENFLO, GREEN TO GROW, MAM Care, MEDELA, Philips AVENT polipropilán, , THINKBABY.
Američki popis neopasnih proizvoda za djecu:
• http://www.zrecsguide.com/products/category/bottles/
http://www.squidoo.com/nontoxicbabybottles

Izvor: www.levego.hu

 


Natrag
NuovaEnergia Club

NuovaEnergia