Pridruži nam se
Suština energetski efikasnog programa NuovaEnergia Kluba „NEC” je ojačanje ekološke svesti učesnika, posredovanje korisnih informacija o efikasnom utrošku „kućne” energije koje se tiču korisnika, tačnije: podsticanje energetske efikasnosti.
 
U zaštiti klime i s njom strogo povezanoj energetici prioritet imaju energetska efikasnost, stoga kratkoročno, materijalno razmišljanje treba zameniti sa dugoročnim, ekološkim pristupom.
 
Ovaj cilj treba da vodi i tebe, a ostalo će doći samo od sebe…
 
Po međunarodnim merenjima 30% potrošnje energije je (kućna) potrošnja stanovnika, ali ako uzmemo u obzir i količinu energije potrebnu za njenu proizvodnju, onda najmanje 40% energije potiče iz domaćinstva.
 
Posledice zagađenja atmosfere koje je prouzrokovano preteranom i neobrazloženom potrošnjom energije a koje utiče na globalno zagrevanje – kao što je promena klime koju osećamo i na svojoj koži (a to je tek početak) – osim što uništavaju naš životni prostor, mogu da onemoguće i uslove života. Prepoznavajući ove činjenice Evropska Unija već godinama ulaže napore da izradi projekte koji za cilj imaju efikasnije korišćenje postojećih izvora energije, pronalaženje obnovljivih izvora energije, kao i smanjenje osobađanja štetnih gasova, pre svega ugljen-dikosida (CO2). Pored toga, privatizacija energije, stalan porast cena energije utiču i na nas, potrošače, pa ne možemo da ih ne uzmemo u obzir u ovim danima teške ekonomske situacije.
 
Ušteda energije, prema tome, nije važna isključivo sa ekološke tačke gledišta (manja potrošnja = zaštita životne sredine), nego predstavlja važnu prednost koja imaja uticaja na celu ekonomiju.
 
I na tebe…
 
„Svaki čovek zdravog razuma mora da uvidi
 
da štednja energije
 
nije samo naš interes, nego i naša obaveza!”

NuovaEnergia Club

NuovaEnergia termékek