Električne spravice troše gigavate
2009. 06. 17.
Ubrzo ćemo morati da proizvodimo više stotina gigavata više energije nego što to činimo danas, jer će se u narednim godinama naglo povećati broj električnih spravica, piše u saopštenju Međunarodne agencije za energetiku, objavljene u sredu.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA, International Energy Agency) sa sedištem u Parizu u sredu je izdala[1] saopštenje pod nazivom Električne spravice i gigavati, koje tvrdi da električni aparati već sada troše 15% od ukupno potrošnje električne energije u domaćinstvu, i da ova cifra brojka ubrzano raste.
 
Širom sveta sve više se koriste električne spravice, trenutno se u svetu koristi 2 milijarde TV aparata i više od 3 milijardi mobilnih telefona. Po proceni IEA za sedam meseci u funkciji će biti više od milijardu komjutera.
 
Sve ovo znači za da će u sledećim decenijama naglo porasti potrošnja električne energije koju troše elektronske spravice. IEA procenjuje da će se potrošnja električne energije elektronskih i kućnih aparata udvostručiti do 2020. a utrostručiti do 2030, i tada će električni aparati koristiti 1700 teravat časova. Ovo će svet koštati 200 milijardi dolara, a elektrane će morati da proizvedu 280 gigavata više električne energije.
 
Korisnicima mobilnih aparata veoma je važno koliki je njihov vek trajanja, te su tehnologije za smanjenje potrošnje elektične energije već dostupne i stalno se razvijaju. Mobilni aparati su mnogo efikasniji od onih oni koji funkcionišu uz pomoć kućišta na zidu. Nobuo Tanaka, predsesnik IEA, smatra da vlade treba da intervenišu na poljima gde tržišna konkurencija ne iznuđuje efikasno korišćenje elektične energije.
 
Iako se boljim elementima može postići ušteda, usklađivanjem hardvera i softvera može se uštedeti mnogo više energije. Električne spravice imaju višestruku funkciju i svaka funkcija zahteva drugačiju količinu energije (npr. igrica koristi više nego word). Po mišljenju IEA, koja funkcija koliko energije troši bi trebalo da se reguliše strogim propisima.

Izvor: index.hu

Nazad
NuovaEnergia Club

NuovaEnergia