Najzelenija naselja sveta
2009. 06. 25.
Većina naselja ima kritičan odnos prema ekološkoj svesti. Organi vlasti rado se žale, da bi prelazak ugrožavao privredu koja se i inače ima dosta poteškoća, te da velika promena nije moguća, i da ekolozi žele previše za veoma kratko vreme.

 

Po mišljenju ekoloških organizacija, privrednoj krizi je uveloko doprinela aktivnost koja ugožava okolinu, prema tome, izlaz iz krize treba tražiti u razvijanju ekološke svesti. Organi vlasti i naftni lobi su mišljenja da bi promene donele i mnoge neprijatnosti. Evo nekoliko naselja koja dokazuju suprotno.
 
Gussing, Austrija

 

Forrás: [origo]

 

Ne moramo daleko ići ako želimo naći pozitivne primere. Pored Mađarske granice nalazi se grad Gussing koji se dugo borio protiv privrednih poteškoća. Do 1992. grad nije bio u mogućnosti da plati cenu električne energije korišćene za sagorevanje nafte, te je zabranila njeno korišćenje. Rešenje je bila elektrana na drvo, sa kojom ne samo što su dobili samo struju nego su mogli obezbediti i grejanje stanova. Gussing koristi sunčanu energiju i biogorivo, i tako je 1995. smanjio oslobađanje ugljen dioxida za 93%.
 
Chew Magna, Engleska

 

Forrás: [origo]

 

U jugozapadnoj delu Engleske stanovnici su započeli kolektivnu akciju pod nazivom Chew Magna Go Zero za smanjenje zagađenost okoline. Učesnici, njih 1100, podeljeni su u četiri grupe sa različitim zadacima: ponovno korišćenje i reciklaža, ljudi i potrošnja, saobraćaj i energija, približavanje svetu. Naziv Go Zero obuhvata sve od rekonstrukcije starih vetrnjača do domaćeg biogoriva. Meštani su počeli pregovore sa autobuskim prevoznicima da iz sela putuju u više naselja i sačinili su mesni red vožnje autobusa. Inicijativa je pozitivan primer da zajedničkim radom možemo učiniti mnogo toga za našu planetu.
 
Freiburg, Nemačka
 
Eko-kuće, putevi bez automobila, socijalno osetljivi susedi načinili su grad Freiburg jednim od nejzelenijih naselja Nemačke. Neke kuće su takozvane pasivne kuće, koje ne koriste aktivni izvor energije da bi obezbedile prijatnu temperaturu. U kućama sa 30 cm super-izolacijom, svež vazduh dolazi preko plafona i prolazi kroz cev koju zagreva neki od izvora toplote u kuću (ljudi, životinje, kuvanje). Rezultat ovog načina grejanja je da ovakav stan možemo zagrejati i sa 30 komada sveća. Grad raspolaže sa mnogo biciklističkih staza i dobro funkcioniše mreža tramvaja. Većina stanovnika ne raspolaže automobilom, za duža putovanja radije iznajmljuju automobile.

 

Forrás: AFP

 

Ekološki svesno vaspitanje ne može se početi dosta rano, zato su u lokalnom zabavištu u prirodi deca dobila posebno vapitanje. Korišćenje igračaka je zabranjeno, deca se mogu igrati samo a onim što im pruža šuma.
 
Bahia de Caraquez, Ecuador

 

Forrás: [origo]

 

Još nedovoljno poznat grad, Bahia de Caraquez je mnogo radio da postane eko-grad. Posle zemljotresa 1998. godine, grad je skoro nestao. Međutim, meštani su ponovo izgradili grad ali ovoga puta kao raj za eko-turiste. Ovo je prvo naselje na svetu gde se njive đubre organskim đubrivom (rakovima). Stanovnici Bahie prihvatili su se obaveze da sačuvaju okolne prašume i u osnovnu školu uveli su predmet zaštite čovekove okoline. Ovaj grad ima najbogatije razvijen interaktivni eko-turizam. Na organskoj farmi Rio Muchacho posetioci mogu raditi u zamenu za smeštaj i hranu.
 
Dongtan, Kina

 

Forrás: [origo]

 

Grad još nije ozgrađen, ali kad se završi izgradnja možemo oprostiti Kini sva zagađenja ugljen-dioksidom. Planiran je kao grad koji diše, na svakom krovu kuće će biti biljke, a energiju će dobijati koristeći vetar, sunce i biogorivo. Svako smeće će se prerađivati, čak i fekalije će se koristiti za dobijanje energije kako bi sprečili stvaranje deponije neprijatnih mirisa. Kao svaki ekološki grad i Dongtan će davati prednost javnom saobraćaju.
 
Ostrva-Maldiv

 

Forrás: [origo]

Ne samo gradovi već i zemlje mogu postati ekološke. Ostrva Maldiv su mesto gde uopšte nema ugljen-dioksida. Najavljeno je da će za 10 godina izgraditi 150 vetrenjača, više stotina hiljada solarnih kolektora i elektranu gde će sagorevati kokosov orah, protestujući protiv globalnog zagrevanja.
Izvor: origo.hu/utazas


Nazad
NuovaEnergia Club

NuovaEnergia