Opasne hemijske materije u našoj okolini
2009. 06. 17.
Devedeset tri procenata Evropljana smatra da oko sto hiljada hemijskih materija prisutnih na tržištu itekako utiču na naše zdravlje. Lako se može dokazati postojanje čak oko 300 veštačkih hemijskih materija u ljudskom organizmu, među njima i onih koji prouzrokuju teške, neizlečive bolesti.

Hemijske materije najštetnije su po odojčad, decu i organizme u razvoju. Organizacija Vazduh (Levegő Munkacsoport) počinje kampanju kojom želi da promeni svest ljudi i donosioca odluka. Cilj njihovog pobedničkog KEOP tendera pod nazivom ”Svet pun hemijskih materija – kampanja za održivo korišćenje hemijskih materija” je da se stanovnici što ređe suočavaju sa manje ili više opasnim hemijskim materijama, da izbegavaju nepotrebno korišćenje hemijskih materija i da u prodavnice ne stižu zagađeni proizvodi.
 
U okviru razvojnog plana „Nova Mađarska“, Evropska Unija i Evropski fond za regionalni razvoj sufinansiraju projekat od 20 889 931 HUF; a u toku projekta, u cilju formiranja svesti stanovnika, donosioca odluka i civilnih organizacija, izdajemo publikacije, organizujemo manifestacije, merimo zagađenost hemijskim materijama u namirnicama, i sa rezultatima upoznajemo stanovnike, donosioce odluka, proizvođače i distributere.
 
Cilj projekta je da se kod dece i odraslih smanji rizik koji hemijske materije predstavljaju. Da bi se cilj ostvario, potrebno je doneti strožije propise, mere koje motivišu, potrebni su zatim šire obrazovanje i svesnija potrošnja.
Sve više naučnih rezultata dokazuje da brojne industrijske hemijske materije imaju negativno dejstvo na ljudski organizam: prouzrokuju tumor, alergije, teškoće u učenju i ugrožavaju plodnost. Po mišljenju Evropskog Saveza Sindikata jednu trećinu boleti na poslu prouzokuju hemijske materije.
 
Opasna jedinjenja su prisutna u mnogim svakodnevnim proizvodima: kozmetičkim preparatima, sredstvima za održavanje higijene, osveživačima, nameštaju, beloj tehnici, tepisima, dušecima, kabelima, tekstilu, lampama, šerpama i ostalim kuhinjskim aparatima, sudovima, odeći, kancelarijskom materijalu, igračkama. Na proizvodima nije naznačeno koje opasne materije pojedini proizvodi sadrže.
 
U narednoj godini, u cilju formiranja svesti građana, donosioca odluka i civilnih organizacija izdajemo publikacije, organizujemo manifestacije, vršimo merenja, čak i sami merimo hemijsku zagađenost, a rezultate objavljujemo u štampi, kako bismo informisali stanovnike, donosioce odluka, proizvođače i robne kuće.
 
Posle prošlogodišnje zabrane u Kanadi, ove godine i u SAD su povukli sa tržišta flašice za bebe koje prouzrokuju smetnje u razvoju dece jer sadrže bisfenol A (BpA). Na osnovu istraživanja Univerziteta u Sinsinatiju iz flaša za bebe, od vruće tečnosti BpA se istopi 55 puta brže, što može biti štetno po razvoj odojčadi. U krvi odojčadi izmerena je deset puta veća koncentracija BpA nego u krvi odraslih. (prilog o flašicama sa BpA i njihovom dejstvu). Proteklih godima više od 130 ispitivanja je dokazalo da pored uticaja na hormone, BpA povećava rizik raka, štaviše, može da prouzrokuje gojaznost. Nakon američke zabrane mnoge firme iz Zapadnoj Evropi povukle su BpA flašice za bebe iz prometa, međutim, flašice u Mađarskoj se do današnjeg dana proizvode od polikarbonata koji sadrži BpA. Organizacija Vazduh (Levegő Munkacsoport) zahteva od evropskih poslanika i kandidata za poslanike iz Mađarske, odnosno od mađarske vlade, da i u Evropskoj Uniji ograniče proizvodnju flašica za bebe koje sadrži BpA.
 
Prilog: Bisfenol A
 
Sveža studija o Bisfenolu A
 
Na osnovu naučnog rada Univerziteta Harvard publikovanog maja 2009, u urinu dece Bisfenol A se povećao za 2/3, nakon što su deca nedelju dana pila hladne sokove iz flašica koje su sadržavale Bisfenol A.
(http://www.ehponline.org/socs/2009/0900604/abstract.html)
Na proleće 2009. merenja kod odojčadi u Americi pokazala su u proseku deset puta veću koncentraciju BpA nego kod odraslih.
(http://www.ehponline.org/docs/2008/0800265/abstract.html)
Ispitivanja Univerziteta u Sinsinatiju pokazala su da topla tečnost prouzrokuje 55 puta brže oslobađanje BpA iz flašice. Takva količina BpA može biti štetna na razvoj odojčadi.
(http://www.FoodproductionDaily.com/news/ng.asp?n=82930&m=1FPD131&c=vdpfsxdhpygomrz)
Proteklih godina više od 130 ispitivanja pokazalo je da pored uticaja na hormone, BpA povećava rizik raka, prouzrokuje gojaznost, prouzrokuje rezistenciju inzulina i doprinosi prevremenom porođaju. Ispitivanja izvršena na sisarima pokazala su nedovoljan razvoj mozga usred trovanja BpA-om.
(http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/03/05/AR2009030503285.html?hpid=sec-health)
 
flašice za bebe i Bisfenol A:
 
Polikarbonat
 
Plastična masa polikarbonat dobija se reakcijom bisfenola A i fosgena. Američka lista flašica za bebe od polikarbonata koje sadrže BpA:
• http://www.polliwogged.com/detail/full-list-of-bpa-containing-bottles-that-should-be-disappearing-soon/
Francuska lista flašica za bebe koje ne sadrže BpA:
• ADIRI, BORN-FREE, DODIE Initiation et Evolution, EVENFLO, GREEN TO GROW, MAM Care, MEDELA, Philips AVENT polipropilán, THINKBABY.
Američka lista bezbednih proizvoda za bebe:
• http://www.zrecsguide.com/products/category/bottles/
http://www.squidoo.com/nontoxicbabybottles
 
Izvor: www.levego.hu

Nazad
NuovaEnergia Club

NuovaEnergia